Milieuzones Duitsland

In veel Duitse binnensteden is een milieusticker verplicht

In diverse steden in Duitsland is er sprake van een milieuzone waar een milieusticker verplicht is. Bovendien hebben sommige steden de mogelijkheid om voor specifieke straten of wijken een dieselverbod of een verbod op bepaalde diesel- of benzinevoertuigen in te stellen.

Bord milieuzones Duitsland

Milieuzones in Duitsland

In veel stadscentra in Duitsland is toegang alleen mogelijk met een milieusticker. Deze milieuzones (Umweltzonen) worden aangegeven met borden en vereisen dat alle voertuigen, inclusief auto’s, campers, bussen, vrachtwagens en zelfs elektrische voertuigen, binnen de milieuzones een sticker hebben. Dit geldt ook voor auto’s met een buitenlands kenteken. Er zijn drie kleuren stickers: groen, geel en rood, afhankelijk van de uitstoot van het voertuig. De kleur wordt toegekend aan de hand van het kenteken. De gele sticker is alleen nog geldig in Neu-Ulm, terwijl de rode sticker nergens meer is toegestaan en niet meer verkrijgbaar is. Er wordt overwogen om een blauwe milieusticker voor schone voertuigen in te voeren, maar er zijn nog geen officiële details bekend en de invoering hiervan wordt op korte termijn niet verwacht. De milieusticker is gekoppeld aan het voertuig en is onbeperkt geldig, maar als de sticker bijvoorbeeld geheel verbleekt en onleesbaar wordt, moet deze worden vervangen door een nieuwe. Het rijden in een Umweltzone zonder de juiste sticker kan een boete van ongeveer € 100 opleveren. Over het algemeen worden dieselvoertuigen van vóór 2001 en benzinevoertuigen van vóór 1993 niet meer toegelaten in de milieuzones. Deze maatregel is bedoeld om de hoge niveaus van fijnstof in de lucht en luchtverontreiniging te verminderen en het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren.

Duitse steden met milieuzones

Verschillende Duitse steden hebben een milieuzone, waaronder Berlijn, Bonn, Bremen, Darmstadt, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden en Wuppertal. Meer informatie over deze milieuzones is te vinden op de website van het Duitse milieubureau (Umweltbundesamt). Een actueel en compleet overzicht van de plaatsen waar een sticker verplicht is, is te vinden op Uba. Op deze website kun je onder het kopje ‘Umweltzonen’ een lijst vinden van alle milieuzones en onder ‘Durchfahrtsbeschränkungen’ een lijst van dieselverboden.